onsdag 18 november 2009

Att dela en tårta

Att dela upp tårtan rättvist är ju självklart. Frågan är hur en rättvis fördelning går till? Det här förklarar hur löner fördelas inom företag.

Efter att ett företag har fått sin inkomst så ska utgifter och löner betalas. Det argumenteras ofta att arbetarna får en lön som motsvarar mindre än det utförda arbetet. Detta är dock nödvändigt om företaget ska ha råd med utgifter och utveckling. Först betalas företagets materiella kostnader. Sedan finns det pengar över till löner och vinst till företaget. Vinsten behöver företaget för sin trygghet och tillväxt men denna avvaras efter att arbetarna fått sina löner.

Högsta prioritet kan tyckas vara att företaget ska bringa välstånd till de arbetande eller till sig självt. Faktum är att företag skapas i första hand för att bringa välstånd till sin ägare.

Till de som arbetar räknas alla som är anställda inom företaget. Alla från högsta chefen till de längst ner utför arbete som berättigar dem lön. Denna lön distribueras efter principen att du får lön efter din arbetsinsats. Denna fördelning bestäms i regel enväldigt av en minoritet inom företaget (styrelsen). En styrelse kan varjera i form. Det är inte ovanligt att styrelsen består av personer som finansören eller chefen valt ut. Så en styrelse som bestämmer lönen även för sin chef har chefen att tacka för sin position. Du biter väl inte handen som föder dig?

För att förenkla kan vi likna det vid ett barn som delar upp en tårta så alla runt bordet får var sin bit utan att ta hänsyn till hur stor del de andra vill ha. Eller att barnet säger åt tre av dom andra barnen att fördela tårtan rättvist men ger de inte honom den största biten så får dom antingen stryk eller ingen kaka alls. Dessa tre kan naturligtvis ignorera de andra barnens vilja.

Så vi kan säga att du får lön efter din arbetsinsats, frågan är om fördelningen går rätt tillväga? Återigen får ni läsare tycka som ni vill, så här går det till i alla fall.

Detta har många företag faktiskt redan löst genom att införa demokrati på arbetsplatsen. Detta tänker jag skriva mer om inom en vecka eller två. Tills vidare kan jag säga att dessa företag har visat sig stå starka på marknaden. :)

Källa: (2002) After Capitalism, David Schweickart

4 kommentarer:

Hinken sa...

Ja, det är samma bok igen som jag har som källa. ^^
Den säger väldigt mycket så jag väljer ut det mest basala sakerna att skriva om, och på detta sätt blir det som en längre recension som säger mer om vad som faktiskt står i boken. :)

Ammar sa...

Att fördelningen ska gå rätt till är knappast något som genomsyrar företagaskulturen. Det handlar istället om att betala så lite som möjligt i löner (för att maximera vinsten), men utan att äventyra att man blir utan arbetskraft. I en situationen som den i dagens Sverige, där snart 9% av arbetskraften saknar arbete är risken för flykt från företaget obefintlig. Armén av arbetslösa står i kö för att kunna ersätta den arbetare som kräver högre lön/bättre villkor. Denne kan därmed när som helst ersättas av någon annan som är beredd/tvingad att ta samma jobb för lägre ersättning/sämre villkor.
Därmed har arbetslösheten en viktig uppgift i det kapitalistiska systemet, genom att ställa arbetarna emot varandra kan löner och villkor (=kostnaderna) pressas nedåt, "the race to the bottom". Enda sättet som arbetarna kan bekämpa detta på är genom att organisera sig och komma överens om att aldrig gå under en viss lön. För att försäkra sig om att ingen arbetare bryter mot överenskommelsen och på så sätt fäller hela rörelsen, krävs att arbetarorganisationen (facket) är demokratisk och kämpande.

Anonym sa...

Back to basic,Ådalen 31????
Det är inte länge sedan.
Eller så skapar du själv din framtid och ditt liv, och din lönsamhet. Möjligheter finns för den som vill och kan.

Hinken sa...

Det som hände i Ådalen 1931 är naturligtvis hemskt, både vad som hände i demonstrationerna och hur dessa missförhållanden kunde uppstå. Jag kan bara beundra arbetarnas hängivenhet även när militären öppnade eld mot dom. Svårt att tänka att något sådant kan ha hänt i Sverige så nyligen faktiskt.

Jag har dock så mycket jag kan säga angående ditt andra uttalande att jag hellre rekommenderar dig att läsa en bok eller två om hur samhället fungerar.