onsdag 22 april 2009

Kritiskt tänkande

Detta är min egna fortsättning av videon jag lade upp i förra inlägget. Berättaren QualiaSoup poängterar hur viktigt det är med det kritiska tänkandet. En liten lustighet med kritiskt tänkande är att så gott som alla anser antagligen att de har kritiskt tänkande. Hur vet man det egentligen? Anser du att du har kritiskt tänkande? Hur vet du det? Att känna till kritiskt tänkande är inte samma sak som att faktiskt tillämpa det!

Har du nånsin reflekterat över och kritiserat ditt egna kritiska tänkande? Har du någonsin frågat dig själv om du faktiskt har kritiskt tänkande eller om du är för trångsynt för att inse att du saknar kritiskt tänkande? Kritiserar du kanske bara vissa saker men inte andra? Ifrågasätter du vad dina föräldrar lär ut till dig? Har du en nära vän som du alltid tar för att tala sanning även om han någon gång skulle säga totalt nonsens? Han kanske är expert på ett område och går att lita på när han pratar om just det. Det betyder inte att du kan lita på vad han säger i allt!

Om du väljer vad du kritiserar så tänker du egentligen inte i kritiska banor alls. Det är samma sak som att acceptera det som passar dig och kritisera det som inte passar dig. Inte så långt från: ”du hör vad du vill höra”. Dock inte lika trångsynt som att acceptera det som passar dig och avfärda det som inte passar dig utan övervägande. Det spelar ingen roll hur mycket du håller med ett argument som presenteras för dig! Det är bara sunt förnuft att ifrågasätta det innan du accepterar det.

Videon i mitt förra inlägg är ett utmärkt exempel. Hur många av er som har sett den tyckte den var bra? Hur många av er har reflekterat över den och frågat er själva: Hur kan detta vara fel? Det kan anses trångsynt att försöka hitta fel i en sådan video. Det kan lätt anses som att man försöker bortförklara och rättfärdiga sin trångsynthet. Är det egentligen det? Genom att tänka själv så kommer du antingen hitta brister eller förstärka din egen åsikt. Dessutom gör du inte det klassiska misstaget att representera någon annans åsikt utan skapar dig en egen. Tänk själv istället för att låta andra tänka åt dig!

Du kan börja med denna text! På vilket sätt kan det här vara fel? Och när du hittar felen bör du fråga varför det är fel! Vad är rätt istället? Och varför är det rätt?
Men det kan dras så långt att det blir löjligt. Ibland bör man fråga sig vad man får ut av att veta det man söker.

3 kommentarer:

Peter Bergman sa...

1. Jag tänker kritiskt ;P...
2. Det är väldigt lätt att låta andra tänka åt en. Bekvämt. :)
3. Den videon var informativ och bra. Skulle inte vilja säga att han som berättar har fel i nåt. Tyckte att det gick lite snabbt dock. Så där tog jag det väl som sanning alltihop. Men i släktforskandet, eller i pluggande i övrigt så ifrågasätter jag ju det som står tills bevisen blir tillräckliga för mig.

Dan sa...

Orka tänka.

Ammar sa...

Läs vetenskapsteori. ;-)