lördag 31 oktober 2009

Kapitalismens näringskedja

Ja, här kommer första riktiga inlägget om ekonomi nu när jag hade sådana bravader sist om att börja skriva om det. Denna förklaring är inriktad på att vara lätt att förstå även för någon utan speciella fackkunskaper.

Till att börja med beskriver jag de olika blocken för mitt resonerande som jag kommer använda i detta inlägg. De är därför kanske inte samma förklaringar som SAOL ger.

Kapitalist – Detta är en person som äger så mycket resurser att han (oftast en han) kan leva gott på enbart sitt ägande utan att behöva jobba. Dessa personer kan naturligtvis jobba men detta väljer de själva för att de vill, inte för att de måste. Verkligheten ser dock sådan ut att de sällan egentligen jobbar vilket jag förklarar längre ner.

Bank – En bank vet vi ju alla vad den gör. För det jag diskuterar i detta inlägg så uppfyller den samma uppgift som kapitalisten. Jag vet, en bank har fler uppgifter men för detta inläggs resonernade kan banken slås ihop till att ha samma uppgift som kapitalisten. Dessutom ägs i regel banker av kapitalister. Eftersom i alla fall någon kommer nämna bankerna om inte jag gör det så får dom vara med här på ett hörn. :)

Entreprenör – Detta är en yrkesgrupp som jobbar med att föra samman kapital, naturresurser och arbetare för att skapa företag. De sätter igång företag helt enkelt vilket gör de till ett av de viktigaste yrkesgrupperna för vår ekonomi och är utan tvekan mycket produktiva. Kapitalist och entreprenör kan vara samma person men verkligheten ser ut sådan att det oftast är två olika personer.

Kapital – Pengar helt enkelt.

Naturresurser – Mark, byggnader, skog osv. Jag skiljer på naturresurser och kapital för resonerandets skull.

Arbetare – Här ingår förutom arbetarna längst ner som ofta står för produktion även chefer och annan administrativ personal. Även entreprenörer ingår här egentligen.

För att ett företag ska skapas så sätter entreprenören igång! Han lånar pengar från kapitalisten och använder sedan dessa för att föra samman naturresurser och arbetare till ett förhoppningsvis vinstdrivande företag som kan erbjuda nya jobb. Detta i enhet med att alla sedan ska få lön för sin arbetsinsats. Arbetarna får lön för sitt arbete. Entreprenören har också jobbat, det är ju trots allt han som skapat företaget vilket innebär massa arbete. Nu kommer det intressanta!

Kapitalisten ska ju ha sin del av kakan trots att han inte har gjort något produktivt alls egentligen. Det enda han har gjort är att enkelt tillåta de andra att använda resurserna som han sitter på. Varför ska han få någon förtjänst alls egentligen? Det vanliga svaret är att han får lön för risken han tar. Han lånar ut sina pengar med risken att aldrig få tillbaka några pengar alls. Ofta är det väldigt stora summor det handlar om och ifall företaget inte blir framgångsrikt finns det inga pengar som han kan få tillbaka. Så därför ska han få tillbaks pengarna han lånat ut och dessutom hans berättigade förtjänst. Var kommer då denna förtjänst ifrån?

All förtjänst kommer från produktivt arbete. Kapitalisten har som sagt inte gjort något arbete, hans lön berättigas av hans risktagande. Alltså kvarstår endast alternativet att hans förtjänst kommer från arbetarnas produktion. Med andra ord: Hans förtjänst går på arbetarnas förlust.

Denna förtjänst hamnar tillsammans med resten av hans förmögenhet. Sedan kan han låna ut samma summa som sist till nästa eller samma entreprenör som startar ett nytt företag. Med tiden växer hans förmögenhet vilket kan tolkas som att allt kapital med tiden fastnar i hans ficka tillsammans med de andra kapitalisternas fickor. Så småningom har han gjort alla under honom fattiga. Så för att folk ska kunna få jobb och pengar måste han låna ut sina pengar till entreprenören som skapar fler jobb, fortfarande ska han ha vinst på detta så mer ska tillbaks till honom än vad han gav.

Är detta bra? Det låter jag dig som läsare avgöra men oavsett så är det så här som verkligheten ser ut under kapitalism.

Källa: (2002) After Capitalism, David Schweickart

11 kommentarer:

Peter Bergman sa...

Du och dina uppsatsliknande inlägg. Heh. Jo, det är väl så det ser ut, men kapitalisten har förhoppningsvis också gjort en del arbete i form av investeringar (eller i värsta fall bara arv...). Kapitalisten här låter som någon sorts högadelsman. Du får komma med något alternativ :-)

Vissa tänkare menar att vi behöver ett nytt samhällssystem som ersätter kapitalismen. Den föddes i slutet på 1300-talet i norra Italien, typ Venedig. Det går ju att ändra om, men kapitalismen är så djupt rotad nu. Skulle vi rentutav avskaffa den skulle alla bli förvirrade. Då kan ju ingen låna pengar för att starta verksamheter och folk kan inte tjäna pengar. Då måste vi nog återgå till självförsörjande jordbruk/hantverk, som under tidig medeltid. Det funkar nog inte - inte med dagens befolkning och samhällsuppbyggnad.

Det känns lite som människans övergång till mer och mer jordbruk än jakt/insamling av föda. När man väl börjat med jordbruk kan man inte sluta då det föder fler människor... och slutar man så dör många i svält.

gubbtjyv sa...

Det är med andra ord precis som vanligt: Arbete bringar hälsa och välstånd till den man arbetar åt! tjingeling.

Hinken sa...

Peter: Jag kommer komma med alternativ också. Nån gång då jag är mer påläst. ;)
Skulle jag dessutom komma med ett alternativ i samma inlägg hade det blivit minst dubbelt så långt.

De flesta av dagens grubblare inom ämnet anser att kapitalismen är ett nödvändigt steg i utvecklingen. Den är bra eftersom den sätter fart på ekonomin. Med tiden sätter den dock krokben på sig själv och då behöver vi gå vidare till nästa steg. Kapitalism är ju ändå betydligt rättvisare än feodalism. ;)

Det smidigaste sättet är antagligen inte att rasera det nuvarande systemet och bygga upp nytt från början, som många verkar tro är enda sättet. Det är troligen smartare att titta på systemet vi har och utveckla det till det bättre.

Gubbtjyv: Tjingeling! :)

Annika sa...

Bra idéer föds ur tidigare erfarenhet inte ur vakuum. Att bygga vidare på det vi har i en ny tappning istället för att försöka skapa något helt nytt låter vettigt.

Ammar sa...

Jag skulle vilja kalla byggnader för "produktionsmedel".
Förtjänsten som kapitalisten får kallas för "mervärde".
Bra redovisning för övrigt.

Johan Weiefors sa...

Bra redovisning, som Ammar sa... Ett första steg i att förbättra systemet vore att avskaffa aktiebolagsformen. I aktiebolag utses företagsstyrelsen av aktieinnehavarna. Det går bara åt helvete hela tiden, då man bara tar hänsyn till kortsiktiga vinster. Snabba cash ska aktieinnehavarna ha(cash som producerats av arbetarna i företaget). Det finns många alternativ till hur företagen kan drivas istället, minst lika bra som i aktiebolagsformen.

Exempelvis gick ju Volvo "med förlust", som media brukar säga, detta och förra året. När de "gick med förlust" delade de ut fyra miljarder i aktieutdelning till aktieägarna som suttit på arslet och inte lyft ett finger. Det motsvarar sisådär 10.000 arbetar-årslöner. Detta gjorde man samtidigt som man sparkade hundratals arbetare, tusentals om man räknar med underleverantörer. Att "gå med förlust" betyder egentligen bara att de gör mindre vinst än vad de förväntat sig.

Peter Bergman sa...

Mm, Volvo duktiga... suck.

En annan sak som kan vara störande är hur media brukar säga "sjukhusen behöver spara pengar" och ledningen säger "vi kommer ligga på 10 miljoner back i år". SJUKHUS SKA INTE GÅ MED VINST. Det är ju därför det alltid saknas pengar. Får de mer pengar kan de göra mer. Gah... så här går det när man når ledande positioner genom kontakter och inte kompetens. Skitsamhälle :-D

Hinken: Ja, feodalism är inte så rättvist. Franska revolutionen var ju delvis ett uttryck för den orättvisan, då den växande kapitalismen inte längre kunde expandera utanför dess ramar. Då exploderar't!

Ammar sa...

I det feodala samhället utfördes produktionen på individnivå och förtjänsten (ägandet) tillföll individen. Kapitalismen utvecklade produktionsförhållandena framför allt genom att samla arbetskraften till stora fabriker, något som medförde en gigantisk produktivitetsökning. Produktionen utvecklades alltså från att ske på individnivå till en kollektiv process.
Efter denna utveckling uppstår en ny motsättning. När produktionen sker kollektivt, så tillfaller fortfarande förtjänsten/ägandet individen.
Det är denna motsättning som kommer att leda till att kapitalismen förr eller senare måste omkullkastas för ett samhälle där förtjänsten/ägandet liksom produktionen är kollektiv.

Hinken sa...

Jo, det är visserligen sant. Innebar inte feudalsimen även att kyrkan, adelsmän och kungar tog hutlösa skatter och bestämde lagar efter vad som behagade dom? Eller drar jag allt under samma titel? Det var nämligen efter den tesen som jag menade att demokrati fick mindre utrymme på den tiden.

Ammar sa...

Det stämmer. Men det mest utmärkande var kanske att feodalherrarna hade total makt över bönderna. Feodalherren hade lagstadgad rätt att beskattade, exploatera och på alla sätt styra böndernas liv inom sitt territorium (de var i princip livegna). Han hade också egna arméer som kunde upprätthålla hans makt. Man kan se drag av detta förtryck mot arbetarklassen även i dagens samhälle, men i "frivillig" skepnad.
Även dåtidens köpmän (borgare) var förtryckta och kunde inte fritt driva sin näringsverksamhet.
Man kan säga att feodalismen utgjordes av små förtryckande "stater" baserade på en individ.

Hinken sa...

Jag tackar för den lärdomen. :)